Kategorier
Fest

Maximera din fest med enkla medel

Alla som någonsin anordnat en fest eller en större tillställning vet att detta kräver en god planering där man till slut nästan är nere på detaljnivå för att man är rädd att misslyckas. Det som börjar med en god idé om någon form av lättsamt arrangemang sluta ofta med att man sitter och planerar om huruvida bordssilver eller plastbestick är att föredra, kort sagt; man bygger upp LUFTslott i form av orimliga förväntningar och skapar en stress som inte behöver finnas.

För att arrangera en lyckad fest så behöver man krasst inte tänka på mer än fyra stycken detaljer: mat, gäster, musik och underhållning.

Om vi bryter ner dessa punkter så kanske vår tankegång här blir lite enklare att förstå och vad vi menar. Rådet är – utöver dessa punkter: ta det lugnt, din fest kommer att bli lyckad.

  • Mat: Då det kommer till maten så måste man ta hänsyn till några parametrar innan man bestämmer sig. Först och främst så måste man se till om huruvida några vegetarianer eller allergiker finns bland gästerna. Finns det sådana så måste man se till att maten de får inte på något sätt blir tråkig – något som tyvärr är väldigt vanlig. Man utgår att samtliga gäster ska kunna njuta av sin mat – oavsett om man kan-, vill- eller får äta vissa produkter – och därefter lagar man denna eller beställer in catering. Lägg ner mycket tid på denna viktiga detalj.
  • Gäster. Här behöver man egentligen inte säga mer än att man bjuder de personer som betyder något och som kan tillföra både glädje, humor och något extra. Kort sagt – utan bra gäster så har man svårt att få till en lyckad fest. Ett tips här är att försöka anstränga sig lite gällande bordsplaceringen. Vilka passar med vilka, hur många vid samma bord och finns det någon som absolut ska hållas långt bort från någon annan? Viktiga frågor som man behöver ta sig tid för att klura ut svar kring.
  • Underhållning: Här talar vi alltså inte om några mimare eller gycklare utan om någonting som man sköter på egen hand. Det här av två stycken syften. Dessa är att man genom att anordna någon sorts aktivitet – frågesport, danstävling, musikquiz – dels slipper se att gästerna dricker för mycket och dels också för att det blir mycket roligare om en tävling lurar i bakgrunden.
  • Musik och ljud. Dessa två går hand i hand och går således inte att skiljas åt. En bra ljudanläggning är A och O vid en fest och tyvärr något som många glömmer. Vi menar inte att du behöver köpa en dyr ljudanläggning enbart för att du ska arrangera en fest – sådana går nämligen utmärkt att hyra. Att hyra en bra ljudanläggning är både ett billigt och effektivt sätt att få ut maximalt av en tillställning. Musiken kan man antingen sköta genom att på förhand göra en lista på Spotify eller låta gästerna få lite av frihet under ansvar. Kom ihåg bara att en ljudanläggning är ganska känslig och att du av den anledningen kanske ska ha ett övergripande ansvar över musiken och byten av låtar. Det kan kosta ganska mycket att ersätta en hyrd ljudanläggning – även om man är försäkrad.